13 – Slowakije | Gab?¡kovo-Nagymaros dam

Het kost een halve dag om een activiteit ontplooid te krijgen. Niet dat het ongezellig is, integendeel, maar met kinderen is niets meer vanzelfsprekend en snel te organiseren. De lucht is nog wel grijs, maar het is in elk geval gestopt met regenen. We rijden naar de Gabčíkovo–Nagymaros dam in de Donau, ten zuidoosten van Bratislava, op de grens met Slowakije en Hongarije. De bouw van deze dam vanaf 1977 was geen vanzelfsprekend project. Door het beëindigen van Tsjecho-Slowakije en de splitsing daarvan in Slowakije en Tsjechië verliep de samenwerking tussen Hongarije en Slowakije op z’n zachts gezegd niet zo soepel. Ooit betekende de aanleg van het Gabcikovo-Nagymaros stuwdam-systeem in de Donau een monumentale bezegeling van – wat toen nog leek – een ideologische vriendschap voor het leven tussen twee Oostbloklanden. De al door Slowakije in bedrijf gestelde dam bij Gabcikovo annex het ontstane stuwmeer is verwoestend voor milieu, flora en fauna in de regio, heet het, het verstoort de natuurlijk loop van de Donau en haar zijarmen. De Slowaken houden het simpel op ‘afspraak is afspraak’: Bratislava komt die na, Boedapest niet, dat heeft eenzijdig een streep gehaald door de overeenkomst en weigert zijn deel uit te voeren, een dam bij Nagymaros.

De dam levert 20 % van de elektriciteitsbehoefte van Slowakije. Het niveauverschil van 25 meter wordt voor de scheepvaart overbrugd door een indrukwekkend sluizencomplex. Het niveauverschil en de snelheid waarmee het water daalt of stijgt is indrukwekkend te noemen. Het spektakel trekt veel bezoekers die er net als wij geen genoeg van kunnen krijgen. Een ander spectaculair onderdeel van het stuwdam-complex is de kunstmatige wildwaterbaan. Door slim gebruik te maken van het ontstane verval van de Donau, is een zodanige kunstmatige wildwaterzone aangelegd, dat hier door verschillende landen wordt geoefend voor de Olympische Spelen in Londen. Wij raken onder de indruk raken van de kwaliteiten van de ploeg van Nieuw Zeeland en besluiten dat wij ze dit niet na kunnen doen.

We zijn pas laat weer terug. Met twee kleine kinderen is het een chaos van jewelste. Het eten is eerder klaargemaakt door de ouders van Rasti. Niet dat er gezamenlijk wordt gegeten, want dat is in deze landen een zeldzaamheid. Als je zin hebt om te eten dan ga je eten. Als de kinderen dan eindelijk in bed liggen is het tijd voor pivo, wijn, de door ons meegebrachte medovina (honinglikuur) en goede gesprekken.

Related posts

Leave a Comment