7 t/m 21 december 2005: Georgetown – Kuala Lumpur

7 t/m 21 december 2005: Georgetown – Kuala Lumpur

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Na onze minder positieve ervaringen in Thailand, kunnen we melden dat Maleisië nu al heel veel heeft goed gemaakt! We zijn begonnen op het eiland Penang aan de westkust (in de Straat van Melaka), zijn verder gegaan naar de Cameron Highlands en zijn via een verblijf op het tropische eiland Palau Pangkor aangeland in de hoofdstad Kuala Lumpur. Eerst een stukje geschiedenis.

Geschiedenis
Maleisië als onafhankelijk land bestaat pas sinds 1957. Het gebied van het huidige Maleisie, bestond uit een aantal sultanaten. De Islam kwam op in de 13e eeuw, door de handelscontacten met Islamitische Indiërs. Melaka was toen al de belangrijkste handelsplaats. In de 15e eeuw kwamen de Portugezen naar Melaka om de toenmalige monopolie positie van de Venitianen in de specerijen handel teniet te doen! Zij kwamen niet alleen de specerijen opeisen, maar ook vonden zij de Islam maar niets! Iedereen moest zich bekeren tot het Christendom. Dat vonden de verschillende sultans maar niets, dus toen de Nederlanders (VOC) naar Melaka kwamen in de 17e eeuw om de belangen van de Portugezen over te nemen, werden zij gesteund door de verschillende sultans. De Portugezen werden verzocht op te zouten! Voor de Nederlanders was Melaka eigenlijk helemaal niet interessant het was ze alleen te doen om het weg krijgen van de Portugezen. Voor de Nederlanders was Batavia (Jakarta) reeds de belangrijkste handelslocatie in de regio. Eind 18e eeuw kwamen de Engelsen richting het gebied Maleisië. Zij begonnen op het eiland Penang, waar ze Georgetown stichtten! Toen Nederland in de 18e eeuw onder de voet werd gelopen door Napoleon, namen de Engelsen de belangen van de Nederlanders in Melaka over. Toen Napoleon weer uit Nederland was vertrokken, spraken de Engelsen en de Nederlanders af dat Maleisië Engels zou zijn en Indonesië Nederlands! Zo ging dat vroeger!

De Engelsen bestuurden Maleisië op slimme wijze. Zij hielden alle touwtjes in handen door de sultans te verplichten hen over alle onderwerpen te consulteren op religieuze punten na! Het ging de Engelsen om de handel en de natuurlijke rijkdommen van Maleisië! De Engelsen vonden de echte Maleisiërs enkel geschikt als boer. Ze haalden Chinezen naar Maleisië om in de tinmijnen te werken, Indiërs voor het werken op de rubberplantages en de aanleg van de spoorlijnen en Sikh voor het bemannen van de politie! het resultaat was een kleurrijk en multicultureel geheel! In 1942 kwamen de Japanners naar Maleisië, die er in 1945 weer werden uitgezet! Na de 2e WO, werd de onafhankelijkheid van Maleisië ingezet door de Engelsen. Dit resulteerde uiteindelijk in een Maleisië dat bestaat uit het schiereiland en Maleisisch Borneo, een onafhankelijk Singapore en een raar sultanstaatje met de naam Brunei! Met de 9 sultans van Maleisië werd afgesproken dat de Maleisiërs (het Islamitische deel), een voorkeurspositie zouden krijgen in het onderwijs en in de regering. Het resultaat was en is een Islamitisch Maleisië, waarin de overheids- en regeringfuncties worden bekleed door het de Islamitische bevolking. De economie is echter in handen van de Chinezen en de Indiërs! Dit was de geschiedenis in een notendop!

Penang/Georgetown en de Cameron Highlands
Georgetown op het eiland Penang was onze eerste stop in Maleisië. Wat een prettige verrassing na Thailand. De stad Georgetown in een multiculturele mix van Maleisiërs, Chinezen, Indiërs, toeristen, Moslims, Boeddhisten, Hindoes en Christenen. Niet eerder hebben we zoveel verschillende culturen op zo’n klein oppervlak gezien. In een straat staan naast elkaar: een kerk, een moskee, een Boeddhistische en een Hindoeïstische tempel. De verschillende groepen wonen in eigen wijken. Het lijkt allemaal koek en ei, maar dat is het zeker niet! We merken dat de Chinezen behoorlijk worden gediscrimineerd! Er was een rel in Maleisië over de mogelijke discriminatie van een Chinese vrouw door de politie, waar zelfs de Chinese overheid zich mee bemoeide! Het zit dus best hoog hier! In Georgetown kun je als gevolg van al deze verschillende bevolkingsgroepen echt ontzettend lekker eten! We merken al dat Maleisië al een stuk duurder zijn dan de vorige door ons bezochte landen, maar het eten is echt spotgoedkoop! Het bier is alleen niet te betalen: bijna 2 euro voor een 0,3 liter fles!!

Het eiland (Penang) is verder niet zo heel veel aan. Het staat bomvol met grote hotels en resorts, terwijl de stranden hier toch eigenlijk helemaal niets voorstellen! Na onze onderdompeling in de prettige cultuur van Georgetown, vonden we het dus weer tijd om te gaan! We gingen op weg naar de Cameron Highlands. De Cameron Higlands bereiken we via spiksplinternieuwe wegen, waarvoor enorme stukken jungle op een te lompe manier zijn gekapt. Helaas! De Cameron Highlands zijn gelegen op een hoogte tussen de 1.300 en 1.800 meter. Hierdoor is het er veel koeler dan in de lagere delen van Maleisie: maximaal 21 graden Celsius! Het is hier alleen wel knetter vochtig; het regent hier elke dag en soms de hele dag. Door het ‘prettige’ klimaat (typisch Nederlands), groeien de gewassen hier zeer goed! Het hele gebied staat vol kassen met groenten, aardbeien en wat al niet meer! Niet echt bijzonder te noemen voor ons Nederlander, maar wel de theeplantages! Samen met rijstterrassen zijn theeplantages toch wel de door mensen gemaakte landschappen, die mooier zijn dan het origineel. Helaas is Jeroen ziek geworden tijdens ons verblijf in dit gebied, we hebben daardoor niet de jungle er om hen kunnen verkennen! Voor de eerste keer ziek op reis, maar het bleek volgens de dokter gelukkig geen malaria te zijn. Wel werden er vier soorten medicijnen voorgeschreven!

Pulau Pangkor
Omdat het weer niet echt al te best was in de Cameron Highlands, Jeroen moeilijk van de griep af kwam en omdat alles zo afschuwelijk vochtig was, zijn we van de Cameron Highlands op weg gegaan naar Pulau Pangkor; een tropisch eiland in de Straat van Melaka (herkansing na Thailand). Met de bus reizen is toch wel apart in Maleisië: het zijn allemaal privé bedrijfjes en de prijzen zijn op zijn zachts gezegd nogal ondoorzichtig! Met twee Australiërs kwamen we echter zonder problemen op het eiland aan! De zon scheen, de temperatuur was hoog, de zee blauw, de stranden wit en onze hotelkamer (bungalow) relatief duur, maar wel vlak aan zee! Relaxed zwemmen en zonnebaden tussen de volledig geklede Maleisiërs (zelfs de mannen). Het is druk, want het is vakantieseizoen! Erg apart en grappig om de waterpret van de Maleisiërs te bekijken: een vrouw in burka op een waterscooter, 6 hoofddoekjes samen in een roeiboot, aangeklede volwassen mannen spelend in de golven, enz. enz. We houden natuurlijk wel rekening met de waarden en normen van Maleisië, dus we gaan een strand verder om Floor in bikini te kunnen laten liggen! Dit keer tussen de apen en de mooie vogels!

Vanwege de volle maan worden de golven hoger en hoger. Het is echt waanzinnig om als kleine kinderen in de golven te spelen. Mee zwemmen op de top van een hoge golf, waardoor je hard wordt neergekwakt op het strand. Jeroen landde midden met z’n gezicht in het zand, met een flinke schaafwond op het voorhoofd tot gevolg! Je moet wat over hebben voor een beetje pret! Na een aantal dagen strand, vonden we het echter weer tijd om verder te gaan: op naar Kuala Lumpur. Net op tijd, want er kwam zeer slecht weer aan!

Kuala Lumpur
Wat een stad!!!!! Maleisië is al een behoorlijk rijk land in de regio en samen met Singapore het rijkste in Zuidoost Azië. Maleisië heeft zich tot doel gesteld een volledig ontwikkeld land te zijn in 2020. Dat ze daar naar hard op weg zijn, is overal te zien, met als absolute climax in Kuala Lumpur. Een stad met 1,5 miljoen inwoners met ontzettend veel groen! Het gevolg is een zeer prettige stad om in rond te lopen op weg naar de Petronas Twin Towers (de momenteel op een na hoogste wolkenkrabber ter wereld met 452 meter), door straten gevuld met eetstalletjes, langs belachelijk veel shopping malls, of gewoon struinend zonder doel! Je ervaart je helemaal in een futuristische stad, wanneer je de monorail pakt die door het zakencentrum van Kuala Lumpur zoeft! Wat een stad!

Nederlandse VINEXwijken?
Wat een truttigheid! Hahaha, kom naar Kuala Lumpur’s nieuwe steden! Dit zijn stedenbouw, landschapsarchitectuur-, communicatie- en architectuurwahalla’s! Neem eens de nieuwe stad Putrajaya, 10 km van Kuala Lumpur gelegen, de overheid heeft zijn ministeries en andere overheidsgebouwen hier naar toe verplaatst. Het project kostte minstens 8 miljard US dollar. Wellicht wel wat veel geld, maar het is dan ook goed besteed op het eerste gezicht. Een mooi masterplan met lange zichtlijnen, enorme landmarks in de vorm van paleizen, moskeeën en bruggen. Een mix van bouwstijlen: koloniaal, Islamitisch en modern. Dat kan ook gewoon in 1 gebouw, geen probleem. Veel groen, mooi straatmeubilair. Het heeft een grote indruk op ons achter gelaten. Dus voor de geïnteresseerden onder ons: voor inspiratie en warm weer ga je gewoon naar Kuala Lumpur en omgeving. Super! We hebben een aantal foto’s gemaakt. Deze staan binnenkort op de site. Ze zijn wellicht niet van heel goede kwaliteit door het felle licht hier, maar je mag ze gebruiken als referentiebeeld hoor!

Maleisië en de Maleisiërs
Maleisië is een mooi en interessant land om door heen te reizen! Veel natuurlijk groen hebben ze echter niet meer, omdat ze grote delen in gebruik hebben als onafzienbaar grote palmolie en rubberplantages en natuurlijk omdat veel land nodig is om de gang naar de vooruitgang te volbrengen! Reizend door Maleisië waan je je vaak in West-Europa. Dit door de vele nieuwbouwwijken, de flitsende snelwegen (zelfs met vangrail hulptelefoons). Alleen de palmbomen helpen je herinneren aan het feit dat we in de tropen zitten! De Maleisiërs hebben al een riant besteedbaar inkomen, maar dat zal alleen maar omhoog gaan! Huizen kosten hier helemaal niets: voor 20.000 euro koop je hier een riant vrijstaand huis! Eten is spotgoedkoop, maar de alcohol is weer niet te betalen! In Maleisië zijn we dus nog niet dronken geweest! Maleisiërs zijn vriendelijke en echte mensen! Het lukt Jeroen niet om te sjansen met vrouwen met hoofddoekjes, maar dit wordt gecompenseerd door Floor, die behoorlijk in trek is! Het is altijd lachen met de Indiërs en de Chinezen roggelen als vanouds! Omdat het een Islamitisch land is, heeft het ook haar problemen! De conservatieve Islamitische partij heeft onlangs nipt verloren in de verkiezingen! Er valt hier veel te leren!

En verder
Het is bekend dat we op weg zijn naar Australië! We hebben het besluit genomen om Indonesië op dit moment over te slaan en op 13 januari te vliegen naar Melbourne! Het is momenteel niet het goede seizoen om naar Indonesië te gaan (veel regen), Karel komt 15 februari naar Melbourne en we hebben nu nog genoeg geld over om de eerste tijd in het dure Australië te overleven en zelfs een auto te kopen! We hebben het plan om per direct (als dat mogelijk is) te gaan werken in de omgeving van Melbourne. Dit voordat Karel er is! Hierdoor kunnen we onze bankrekening weer vullen om ons vervolg van de reis te bekostigen! We willen zeker nog wel naar Indonesië, maar dat zullen we waarschijnlijk doen vanuit Australië! We mogen toch een jaar blijven en van Australië zit je zo in Indonesië!

Jullie horen het: het gaat allemaal best nog voorspoedig! Australië zal wel even wennen zijn: duur en westers, maar ook interessant door de leegte die we kunnen ervaren met onze eigen auto, die we zeker gaan kopen! Het is raar om rond kerst hier in Maleise te zitten. Raar, omdat kerst nogal wordt benadrukt hier: overal staan kerstbomen in de winkels en staan kerstmannen. Zelfs sneeuwpoppen in een land waar nooit sneeuw valt! We willen jullie in ieder geval allemaal fijne paasdagen wensen, een fijne kerst en een gezond oud en nieuw! We hopen dat we worden gemist!!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een reactie

Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Nieuwste verhalen

Indonesie

Indonesië | Raja Ampat: Manta Magic

Raja Ampat is een ongerept eilandparadijs in Indonesië, dat bekend staat om zijn rijke biodiversiteit en spectaculaire onderwaterwereld. Met meer dan 600 soorten harde koralen en meer dan 1.700 soorten rifvissen is de mariene diversiteit van Raja Ampat de hoogste

Lees verder »

Dit vind je misschien ook leuk

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

error: Inhoud is beschermd