14 - Slowakije | Bratislava - Bojkovice

Het is niet gemakkelijk om weg te komen bij Rasti en Ivana. Na een uitgebreid ontbijt wordt er natuurlijk in alle rust koffie gedronken. Ja, dan is een soepje ook wel lekker. En dat zelfgemaakte gebak willen we ook wel proeven. Het is een heerlijk ongedwongen weekend, maar de tijd is gekomen dat we weer verder rijden. We volgen de snelweg in noordelijke richting naar Trencin, waar we via Drietoma doorrijden naar Bojkovice in Tsjechië. Op de camping van Bojkovice kunnen we staan voor 290 Kronen (€ 12,-) per nacht. Twee jaar geleden zijn we hier ook al geweest, maar toen hebben we vanwege het slechte weer een chalet gehuurd. We lopen een rondje door het vertrouwde stadje en komen al snel terecht bij een heerlijk restaurant. Daar bestellen we ieder een ?esneková polévka (knoflooksoek) en topinka (in knoflookolie gebakken toast) met kipfile en kaas.

Nu is het weer ook niet al te best en daarom stappen we weer in de auto en rijden naar Uherský Brod. Daar parkeren we de auto buiten het centrum (gratis). Het grote verschil tussen Tsjechië en Slowakije, is dat de dorpen en stadjes in Tsjechië er allemaal een stuk beter netter en beter onderhouden uit zien. We wegen zijn van goede kwaliteit en de plantsoenen netjes onderhouden. Overduidelijk heeft Tsjechië een steeds grotere (economische) voorsprong op Slowakije. Uherský Brod is een typisch Tsjechisch stadje: klein, aantrekkelijk en met een mooie kerk in het centrum. Met veel interesse bekijken we de aanbiedingen in de etalage van een makelaarskantoor. Wat betaal je hier voor een stuk bouwgrond? Met Rasti heb ik een stuk grond van 12 hectare gevonden voor € 20.000,- in het zuiden van Slowakije, met daarop twee huizen. Het ene huis was gebouwd in 1996 en het andere huis was al 90 jaar niet meer bewoond. Het terrein is verwaarloosd. Maar het beukenbos op het perceel heeft een kapvergunning. Een ideale kans om iets in Slowakije te beginnen. De grote vraag is natuurlijk of dat wel willen. Is Slowakije wel het land waar we willen en kunnen wonen? In Tsjechië lijkt het allemaal wel wat duurder te zijn. In deze streek kun je percelen van 3 hectare kopen voor minimaal € 10.000,- Wat duidelijk wordt is dat het zowel in Tsjechië als in Slowakije aanmerkelijk goedkoper is dan in Nederland. In deze landen kun je wat starten met je eigen spaargeld, waardoor de risico’s klein blijven. Het ergst wat er dan gebeuren is dat je al je spaargeld kwijt bent. Maar dan beleef je wel weer een mooi avontuur.

We rijden door naar het wat grotere Uherské Hradišt?. Maar verrek, hier zijn we ook al eerder geweest. Twee jaar geleden, tijdens onze fietstocht naar Odessa, hebben we hier al eens op de camping gestaan en de stad verkent. Het is wel geinig om er weer doorheen te lopen. Er worden wegwerkzaamheden uitgevoerd, waarbij 20 werkers worden ingezet om een klein kruispunt te upgraden. Acht mannen graven een gat. Beter gezegd: 1 hanteert de pikhouweel, de ander de schop. De overige 6 mannen kijken toe hoe de anderen het rustig aan doen. De Nederlandse efficiency is erg ver weg.
Ga naar boven