Maleisië

Maleisië is een land gelegen in zuidoosten Azië met meer dan 29 miljoen inwoners. Het grenst aan Thailand en Singapore. Maleisië bestaat eigenlijk uit twee delen: het schiereiland en het eiland Borneo.

Het land heeft een tropisch klimaat met veel hete en vochtige dagen. Je zult merken dat de temperatuur nauwelijks lager dan 25 graden is, tenzij je naar de hooglanden gaat, daar kan het frisser zijn. Maleisië is minder exotisch en authentiek dan Vietnam of Laos, maar het is wel een modern land. Het is ook geschikt voor avontuurlijke reizigers als reizigers die zoeken naar comfort en rust. Loop door de jungle van Belum of het Taman Negara regenwoud van miljoenen jaren oud, waar je allerlei dieren, planten en insecten tegenkomt die je nog nooit hebt gezien. Prachtige groene landschappen vind je in de Cameron Highlands.

Maleisië | De jungle spoorlijn

Het nieuwe jaar werd in Singapore op spectaculaire wijze ingeluid door een enorm vuurwerk boven de baai met op de achtergrond de wolkenkrabbers van deze mini staat, waarvan ook nog eens een bizarre lading vuurwerk werd afgestoken. Dit alles werd muzikaal omlijst door de een of andere opera. Aangezien we daar geen verstand van hebben, kunnen we daarvan alleen zeggen dat het geheel nogal dramatisch klonk, wat de vuurwerkshow ten goede kwam. Zo gingen we, opeengepakt tussen de 3,5 miljoen Singaporezen, het nieuwe jaar in. Het is alweer 2007. Het jaar waarin we thuis zullen komen, maar eerst twee weken vakantie met Emiel en Heidi. Met hen zijn we via Malacca, Kuala Lumpur en toen dwars door het midden gegaan, om in Kota Bharu in het uiterste noordoosten van Maleisië uit te komen. Omdat we vorig jaar al over een groot deel van Maleisië hebben beschreven, beperken we ons hier tot het noordoosten van het land.

Read More

Maleisië | Borneo

We zijn nu ruim twee weken geleden dat we uit Australië vertrokken, maar we kunnen het ons al bijna niet meer voorstellen dat we daar 11 maanden hebben gezeten. We kunnen gerust stellen dat Australië en Azië twee totaal verschillende werelden zijn, die je niet met elkaar kunt vergelijken. Op de weken in Darwin na, hebben we zeker wel een goede tijd gehad in Australië, waarbij we erg veel moois hebben gezien en meegemaakt, maar we zijn ook erg opgelucht dat we nu weer in Azië zijn. Australië is helemaal geweldig voor de natuur, maar dat is het dan ook voor ons! We hebben gemerkt dat wij altijd erg zijn gericht op het ‘beleven’ van de reis, van de locatie en het moment, maar buiten de natuur, valt er in Australië bijzonder weinig te beleven. Buiten Melbourne, Sydney en in mindere mate Perth, is Australië een behoorlijk achtergesteld land. We zijn er achter gekomen dat we vorig jaar stiekem toch wel erg verliefd zijn geworden op (Zuidoost) Azië. Wat is het hier groen, of was zelfs Darwin toch dor en kaal, wat ruikt het hier overal lekker naar eten, hout, metaal, wierook, planten, afval, uitlaatgassen….. naar leven! Als je over wilt steken, remmen de auto’s voor je af, in plaats van dat ze extra gas geven, zoals zo vaak in Australië. De mensen zijn hier weer vriendelijk en lachen veel: zoals het hoort, want dat maakt het leven zoveel leuker en gemakkelijker. Conclusie: we hebben het hier wel weer naar ons zin.

Read More

7 t/m 23 januari 2006: Cherating – Singapore – Melbourne

De laatste dagen in Maleisië hebben we doorgebracht aan de oostkust van Maleisië. Cherating om precies te zijn. Het was de bedoeling dat we hier zouden genieten van zon en strand, maar helaas bleek dit ook dit keer niet mogelijk te zijn. Bij aankomst begon het te regenen en de zon hebben we de dagen dat we er verbleven niet meer gezien. Om de een of andere reden werd ons in Thailand en Maleisië geen goed weer gegund, wanneer we van zon en strand wilden genieten. Het is dat we een bijzonder riante bungalow hadden, waar we lekker kunnen relaxen, anders waren we depressief geworden. In Maleisië en Thailand waren we continue getuige van het slechtste weer in 40 jaar. Positief bekeken mochten we nog bij zijn dat we er zo goed zijn afgekomen, want er waren genoeg verhalen van mensen die gestrand waren of in gevaarlijke situaties terecht waren gekomen door de vele overstromingen. We leven nog, al was de zongebruinde huid erg ver te zoeken. In Cherating waren we ook weer getuige van het grootste nadeel van Azië: lawaai! ‘Als je een vrijstaande bungalow hebt en de bungalow van de achterbuurman staat 3 meter verderop, waarbij de badkamers nog als extra scheiding fungeren en je kunt de TV van je achterbuurman horen, terwijl het hard regent, dan weet je…… ik ben in Azië.’ We waren dus eigenlijk wel opgelucht toen we naar Singapore gingen.

Singapore
Helaas konden we niet kamperen in Singapore, zoals eigenlijk de bedoeling was. De camping was gesloten, vanwege vandalisme!! In Singapore, jawel. Zo heilig is Singapore dus echt niet. Hierdoor moesten we een hotelkamer nemen ten bedrage van Euro 22,50. Een koopje in Singapore. Qua prijzen hadden we ons voorbereid op het ergste in deze stad, maar we kwamen er als snel achter dat je Singapore zo duur kunt maken als je zelf wilt. Eten is, net als elders in Azië, spotgoedkoop en het bier en de wijn is er zelfs goedkoper dan in Maleisië. Dat is een prettig gegeven. Singapore is een westerse stad in Azië, zonder de Aziatische nadelen. Dat wil zeggen dat geluidsoverlast ontbreekt, het verkeer is prettig rustig, van luchtvervuiling is niets te merken en de straten zijn schoon! Het mooiste van alles was, dat we in Singapore harde broodjes, oude kaas en salami konden krijgen. Iedere Nederlandse reiziger zal het beamen: een leven zonder kaas is zwaar!

We moeten zeggen dat we van Singapore meer hadden verwacht! Het is een leuke stad om doorheen te wandelen, want je wordt hier als voetganger een keer niet gediscrimineerd. Het is een nieuwe en rijke stad en dat is te zien. Alles is goed onderhouden en om een Singaporeese dollar meer of minder wordt niet gekeken. Chinatown, Little India en Little Arabia zijn wijken, waarvan het een verademing is om doorheen te struinen. Alles staat goed in de verf en ziet er uit als nieuw (wat het voor een groot deel ook is). Singapore is echter niet zo spectaculair als dat we hadden verwacht. Waarschijnlijk hebben we inmiddels al te veel Aziatische gekheid gezien, om nog verbaasd te staan. Vijf jaar geleden was Singapore nog een bijzonderheid in Azië, maar door de waanzinnige ontwikkelingen in de rest van Azië, begint Singapore inmiddels achter te lopen. Maleisië is de grote concurrent. Bedrijven vestigen zich nu in Kuala Lumpur, de havenactiviteit loopt terug doordat Maleisië een nieuwe haven heeft aangelegd en de luchthaven van Kuala Lumpur snoept inmiddels de vluchten van Singapore weg. Zo gaat dat hier. Ruim 70 procent van de Singaporeanen is Chinees. De stelling is dan ook gerechtvaardigd dat ontwikkelingshulp heel goed kan bestaan uit het meezenden van een aantal Chinezen.

Melbourne
Op vrijdag 13 januari was het tijd om afscheid te nemen van Azië, waar we 7 maanden hebben doorgebracht. Met het vliegtuig gingen we naar Melbourne. Door de bewolking konden we helaas niets zien van Indonesië, maar wel hadden we een waanzinnig uitzicht op Australië! Vanuit de lucht ziet het continent er uit als het oppervlak van Mars. Of lijkt Mars op Australië? We gaan dit het komende jaar zeker nog verder ontdekken. Op de luchthaven van Melbourne werden we opgewacht door Sarah en Mike. Voor de mensen die dat nog niet weten. Wij hebben Sarah en Mike ontmoet op de Love Parade van 2003 in Berlijn en we zijn contact wezen houden. Ze zijn in de tussentijd met ons nog een keer naar een party in Nederland geweest en nu was het onze tijd om hen te bezoeken. Zij zijn Australiërs en wonen in Melbourne. Wij kunnen de komende tijd bij hen logeren. Erg riant en gezellig.

Melbourne, de hoofdstad van de staat Victoria, is een waanzinnige stad. De stad heeft ca. 3,5 miljoen inwoners, maar beslaat zo’n beetje het oppervlak van half Nederland. De zon schijnt veel, de mensen zijn mooi en vriendelijk. Het leven is er relaxed en er is ruimte te over. In de week die we hier nu zitten hebben we al meer op het strand gezeten dan in de twee en een halve maand Thailand en Maleisië. De hele stad ligt zo’n beetje aan het strand. Dat is ook niet zo heel moeilijk, want de stad ligt rond een grote baai, waardoor Melbourne bijna 80 km strand heeft. Het is het mooiste strand dat we ooit hebben gezien: kristalhelder water met bruin zand. Volgens de Australiërs is dit echter het slechtste strand van Australië. Het wordt dus alleen maar beter. Inmiddels hebben we ons hitterecord al verbroken: afgelopen zondag was het 45 graden in de schaduw. Er waait dan een ongelooflijke hete föhn uit het noorden. Rondom Melbourne branden een aantal grote ‘bushfires’, maar geen Australiër die zich daar echt druk over maakt.

We hebben de laatste week nogal nuttig besteed. We hebben inmiddels een werkvisum in ons paspoort zitten, we zijn in het bezit van een sofinummer, zodat we kunnen werken en we zijn de trotse bezitters van een Australische bankrekening. We zijn hard op zoek naar werk in Melbourne voor de komende werken en we hebben al diverse gesprekken gehad. We hopen uiterlijk maandag ergens te kunnen beginnen. Ook zijn we op zoek naar een auto, die hopen we komend weken te hebben. Al met al gaat het dus helemaal niet slecht. Helemaal ook niet, als je ziet dat we al een barbecue hebben gehad, bier bij een drive-in bottelshop hebben gehaald, een groot aantal flessen Australische wijn hebben gedronken, ons eerste buideldier hebben gezien (possum), veel vrienden hebben gemaakt en als klap op de vuurpijl: we zijn naar een cricketwedstrijd geweest! Australië tegen Zuid-Afrika in een volgeladen cricket stadion. Het was een korte wedstrijd, het was na 8 uur al afgelopen! Inmiddels hebben we de spelregels door, maar je kunt het toch niet echt een interessante sport noemen. Het grootste deel van de tijd gebeurd er helemaal niets, of wat heen en en weer gehuppel na dan! Je kunt stellen dat we al aardig beginnen te integreren. No wurries mates!

En verder
Voorlopig gaan we hier niet meer weg! We kunnen in ieder geval een jaar in Australië blijven! We zijn van plan om nog sowieso tot 17 februari in Melbourne te blijven, want dan komt Karel! We willen dan langzamerhand richting te westen gaan rijden, terwijl we onderweg gaan werken op de vele boerderijen.

Via deze weg willen we ook nog iedereen bedanken die ons, met hun sponsorbijdrage, door Azië hebben geholpen. We hebben hierdoor geld overgehouden, dat we nu hard nodig hebben in het dure Australië, dat overigens nog steeds goedkoper is dan Nederland. Het is verbazingwekkend hoe belachelijk duur alles in Nederland is! Hoe kan dat, waar blijft al het geld? Maar goed, we willen ook Merlijn nog speciaal bedanken, want zonder hem, was er van deze website geen sprake geweest! Merlijn, je bent de bovenste beste! Wij staan nu voor jullie gezien op de kop en het water stroomt inderdaad andersom door het doucheputje, maar we zijn wel bereikbaar! We hebben een mobiel nummer, waarvan we echter niet weten hoe duur het is, wanneer je dat zou bellen. Ook hebben we een adres. Dus mocht er een enorme behoefte zijn om ons te bellen, dan kan dat. Houdt er wel rekening mee dat het bij jullie 10 uur vroeger is! Post is natuurlijk altijd welkom!

22 december 2005 t/m 6 januari 2006: Kuala Lumpur – Melaka – Cherating

Allemaal een gelukkig nieuwjaar…… Wat is Maleisië gaaf zeg…. Van het waterpretpark in Kuala Lumpur door naar de historie en cultuur in Melaka, verder naar de mangroven en de vuurvliegjes in Kuala Selangor om weer door te gaan naar Kuala Lumpur voor oud&nieuw. Na de feestvreugde was het tijd om de benen te strekken voor een jungletrekking in de Taman Negara en te zwemmen in de regen in Cherating.

Kuala Lumpur – Melaka
Voordat we van Kuala Lumpur naar Melaka vertrokken, zijn we een keer iets anders gaan doen. We zijn naar een waterpretpark geweest. Veel lol met de glijbanen en de waterdisco! Wat kan het toch leuk zijn om weer een klein kind te zijn. Er was zelfs patat! Na het waterpretpark zijn we op bezoek gegaan bij een vriend van Floor, Marc van Maastricht, die al drie jaar in Kuala Lumpur woont. Twee maanden geleden heeft hij hier een zwaar auto ongeluk gehad, waarvan het een wonder mag heten, dat we samen op de veranda konden zitten! Hij is begrijpelijkerwijs nog aan het herstellen, maar het gaat allemaal de goede kant op! Ook was Mark Kino (Arbori) present, die bij andere Marc stage had gelopen. Over ‘toevallige’ ontmoetingen gesproken; op weg naar Melaka kwamen we een oud collega van Jeroen tegen op het busstation van Kuala Lumpur: Remco Hoogendijk, die ook toevallig onderweg was naar Melaka. Is de wereld nog zo groot en denk je echt van je werk af te zien, krijg je dat!

Melaka ligt aan de Straat van Melaka, daar komt dus ook de naam van de zeestraat vandaan! Hier vind je een enorme hoeveelheid geschiedenis op een klein oppervlak. Gelegen tussen India en China, groeide Melaka aan het begin van de 15e eeuw uit tot een belangrijke handelsplaats. De Chinezen en Indiërs maakten gebruik van de voor hen gunstige moessonwinden om Melaka te bereiken. Voor de geïnteresseerden: een interessant boek over de Chinese handelsgeest en meer, is ‘1421’ van Gavin Menzies. Een eeuw later kwamen de Portugezen aan in Melaka om de specerijen handel over te nemen. Niet alleen kwamen ze voor de handel, maar ook kwamen ze op zeer tolerante wijze het Christendom verspreiden; het door hun gebouwde fort, werd gemaakt van Islamitische grafstenen. In 1641 kwamen de Nederlanders (VOC) naar Melaka om het roer van de Portugezen over te nemen. Voor de Nederlanders was Melaka echter niet zo belangrijk, het ging hen om het weg krijgen van de Portugezen uit de regio. Voor de Nederlanders was Batavia (Jakarta) het centrum van de (specerijen) handel in de Oost. Om die reden konden de Engelsen het roer weer gemakkelijk overnemen van de Nederlanders vanaf eind 18e eeuw. De Engelsen vertrokken pas weer na de onafhankelijkheid van Maleisië in 1957.

Deze geschiedenis heeft van Melaka een interessante stad gemaakt. Je vindt er Oosterse, Portugese, Nederlandse, Britse en Chinese invloeden. Het centrale plein heet bijvoorbeeld ‘Dutch Square’, waaraan het door de Nederlanders gebouwde ‘Stadthuys’ staat. Op de heuvel in het historische deel, staat een Nederlands/Portugees/Engelse kerk, waarin de grafstenen staat van hier overleden kolonialen. Erg apart om zo ver van huis oud Nederlands te lezen! Vanaf de heuvel heb je een fantastisch uitzicht op de Straat van Melaka en alle grote schepen die er doorheen varen (het is een van de drukste zeestraten ter wereld). Gek idee om te zitten op een plek, waar vier eeuwen geleden ook al Nederlands werd gesproken. Chinatown is het mooiste en meest authentieke stukje China dat we op reis zijn tegengekomen, wat wel apart is om te beseffen nadat we 7 weken in China zijn geweest! Zoals gewoonlijk wordt er overal gehandeld en gegeten en is er zelfs een kareoke wedstrijd op straat! We schudden handen met de Chinezen Godfather, met bijbehorende enorme bril! We waren met kerst in Melaka, wat erg leuk was, omdat de Portugese wijk op kerstavond ‘the place to be’ was. Er was onder andere een kerstmis, maar voor ons waren de kerstversieringen interessanter. De hele wijk was op een ongelooflijke schaal versierd met lampjes, kerstbomen, sneeuwpoppen, kerstmannen.. Je kunt het zo gek niet bedenken! Natuurlijk trok dit enorme horden Chinezen aan, zelfs vanuit Singapore! Geef een Chinees een lichtje of een fontein en je hebt er geen kind meer aan! We moeten niet vergeten dat we vanwege kerst onze duurste maaltijd ooit tijdens deze trip hebben gegeten: 12,50 Euro voor twee personen! Maar het was wel lekker!

Kuala Selangor – Kuala Lumpur
‘Kuala’ in Maleis voor ‘een plaats waar twee rivieren samenkomen’, of ‘riviermonding’. Plaatsnamen beginnend met ‘Kuala’, kom je dus overal tegen. Zo ook Kuala Selangar, daar waar een modderige rivier de Straat van Melaka instroomt. We hadden daar een bungalow in de mangroven, wat erg leuk is, op de enorme hoeveelheid bijzonder agressieve muggen na! Het natuurgebied was leeg op ons na, wat het voor ons mogelijk maakte om honderden apen (macaquen, silvered leafs monkeys), tientallen monitor lizards (tot 3 meter), krabben in alle soorten en maten (groen, geel, blauw), witte reigers, kingfishers, eagles en nog veel meer, waar we de namen niet van weten, van dichtbij te zien! We beginnen vogelaars te begrijpen. Ook leuk waren de vuurvliegjes aan de rivier. Op deze plek zijn ze er bij tienduizenden.. Varend op een boot over de rivier, begin je te begrijpen waar de inspiratie van kerstlampjes vandaan komt!

Vanaf Kuala Selangor gingen we weer terug naar Kuala Lumpur, om oud en nieuw te vieren. Dat vindt maar een keer per jaar plaats, dus dat moesten we goed vieren en we wisten inmiddels dat Aziaten van vuurwerk houden, dus we verwachten heel wat! Maar voordat het zover was, kwamen we na 6 maanden Azië het absolute Aziatische toefje tegen: in een nieuw winkelcomplex (Times Square), kwamen we een volledig indoor pretpark tegen op de 7e t/m 11e verdieping, compleet met een reusachtige achtbaan die overal tussendoor slingerde, met loopings en al! Dat kan ook alleen maar hier. De Petronas Towers verbeelden de toekomst van Maleisië, maar dit indoor pretpark, geeft aan tot waar ze in staat zijn. Over de Petronas Towers gesproken. Daar zou het vanavond gebeuren. Met twee andere meiden (Anne en Rinske), gingen we er na de aanschaf van de nodige alcoholische consumpties naartoe. We namen plaats in het park, waar diverse concerten plaatsvonden. Er hing vooral veel Islamitische jeugd rond, die niet met hun poten van alleen lopende vrouwen konden afblijven. Een beetje een domper, maar het mocht de pret van de jaarwisseling niet drukken. 5, 4, 3, 2, 1, kabammerdebammerdebam….. Vuurwerk… Er ging volgens ons alleen iets fout, want binnen 5 minuten was het al weer afgelopen en bijna niets was zichtbaar door de enorme hoeveelheid rook!

Wij gingen door naar een club om verder te feesten! We kwamen uit in de een of andere Chinese hippe tent, waar de muziek keuze nogal twijfelachtig was (R&B) en de drank nogal duur. Swingen op R&B lukt inmiddels ook en het drankprobleem werd overwonnen door eeuwige vriendschappen te sluiten met Chinezen met enorme flessen Whisky! 2006 is leuk begonnen en het voorspeld ook weer een interessant jaar te worden. Jullie thuis ook allemaal een gelukkig nieuwjaar!

Taman Negara – Cherating
Taman Negara, wat Nationaal Park betekent, is het grootste Nationaal Park van Maleisië en is een enorm tropisch regenwoud. Het heet het oudste tropische regenwoud ter wereld te zijn. Het ecosysteem is voor 130 miljoen jaar niet dramatisch veranderd. Als amateurs merken we daar niets van, behalve dat we het wel een cool idee vinden. Samen met Anne en Rinske hebben we daar een jungletrekking van twee dagen gemaakt. Met overnachting in een uitkijkhut tussen het groen. Behalve veel groen, zijn we alleen een Civet (een soort kat) tegengekomen. De tocht was erg zwaar, want het was ongelooflijk heet en vochtig. Door al die fysieke inspanning kon je al je kleren letterlijk uitwringen. De bloedzuigers waren weer lastig, maar dit keer was Floor de pechvogel. Jeroen was alleen de lieveling van de muggen! Erg bijzonder in het park is het 500 meter lange wandelpad tussen de kruinen van de bomen op 45 meter hoogte (Canopy Walk). Je kunt het niet helpen, maar echt prettig lopen is dat niet: hoogtevrees is duidelijk aanwezig!

Na zo’n beetje beschimmeld te zijn geraakt in de Taman Negara zijn we door gegaan naar onze laatste stop in Maleisië, voordat we naar Singapore gaan: Cherating. Deze plaats ligt aan de oostkust. We hebben hier een gigantische bungalow op het strand, wat tevens ons duurste hotel/guesthouse/bungalow sinds Rusland is. We betalen 12,50 euro per dag.. Maar dan hebben we ook wel de ruimte. Enige nadeel: we zitten naast de kareoke bar! Gelukkig schijnt de zon ook niet en regent het flink! Al met al een goede laatste stop dus!

7 t/m 21 december 2005: Georgetown – Kuala Lumpur

Na onze minder positieve ervaringen in Thailand, kunnen we melden dat Maleisië nu al heel veel heeft goed gemaakt! We zijn begonnen op het eiland Penang aan de westkust (in de Straat van Melaka), zijn verder gegaan naar de Cameron Highlands en zijn via een verblijf op het tropische eiland Palau Pangkor aangeland in de hoofdstad Kuala Lumpur. Eerst een stukje geschiedenis.

Geschiedenis
Maleisië als onafhankelijk land bestaat pas sinds 1957. Het gebied van het huidige Maleisie, bestond uit een aantal sultanaten. De Islam kwam op in de 13e eeuw, door de handelscontacten met Islamitische Indiërs. Melaka was toen al de belangrijkste handelsplaats. In de 15e eeuw kwamen de Portugezen naar Melaka om de toenmalige monopolie positie van de Venitianen in de specerijen handel teniet te doen! Zij kwamen niet alleen de specerijen opeisen, maar ook vonden zij de Islam maar niets! Iedereen moest zich bekeren tot het Christendom. Dat vonden de verschillende sultans maar niets, dus toen de Nederlanders (VOC) naar Melaka kwamen in de 17e eeuw om de belangen van de Portugezen over te nemen, werden zij gesteund door de verschillende sultans. De Portugezen werden verzocht op te zouten! Voor de Nederlanders was Melaka eigenlijk helemaal niet interessant het was ze alleen te doen om het weg krijgen van de Portugezen. Voor de Nederlanders was Batavia (Jakarta) reeds de belangrijkste handelslocatie in de regio. Eind 18e eeuw kwamen de Engelsen richting het gebied Maleisië. Zij begonnen op het eiland Penang, waar ze Georgetown stichtten! Toen Nederland in de 18e eeuw onder de voet werd gelopen door Napoleon, namen de Engelsen de belangen van de Nederlanders in Melaka over. Toen Napoleon weer uit Nederland was vertrokken, spraken de Engelsen en de Nederlanders af dat Maleisië Engels zou zijn en Indonesië Nederlands! Zo ging dat vroeger!

De Engelsen bestuurden Maleisië op slimme wijze. Zij hielden alle touwtjes in handen door de sultans te verplichten hen over alle onderwerpen te consulteren op religieuze punten na! Het ging de Engelsen om de handel en de natuurlijke rijkdommen van Maleisië! De Engelsen vonden de echte Maleisiërs enkel geschikt als boer. Ze haalden Chinezen naar Maleisië om in de tinmijnen te werken, Indiërs voor het werken op de rubberplantages en de aanleg van de spoorlijnen en Sikh voor het bemannen van de politie! het resultaat was een kleurrijk en multicultureel geheel! In 1942 kwamen de Japanners naar Maleisië, die er in 1945 weer werden uitgezet! Na de 2e WO, werd de onafhankelijkheid van Maleisië ingezet door de Engelsen. Dit resulteerde uiteindelijk in een Maleisië dat bestaat uit het schiereiland en Maleisisch Borneo, een onafhankelijk Singapore en een raar sultanstaatje met de naam Brunei! Met de 9 sultans van Maleisië werd afgesproken dat de Maleisiërs (het Islamitische deel), een voorkeurspositie zouden krijgen in het onderwijs en in de regering. Het resultaat was en is een Islamitisch Maleisië, waarin de overheids- en regeringfuncties worden bekleed door het de Islamitische bevolking. De economie is echter in handen van de Chinezen en de Indiërs! Dit was de geschiedenis in een notendop!

Penang/Georgetown en de Cameron Highlands
Georgetown op het eiland Penang was onze eerste stop in Maleisië. Wat een prettige verrassing na Thailand. De stad Georgetown in een multiculturele mix van Maleisiërs, Chinezen, Indiërs, toeristen, Moslims, Boeddhisten, Hindoes en Christenen. Niet eerder hebben we zoveel verschillende culturen op zo’n klein oppervlak gezien. In een straat staan naast elkaar: een kerk, een moskee, een Boeddhistische en een Hindoeïstische tempel. De verschillende groepen wonen in eigen wijken. Het lijkt allemaal koek en ei, maar dat is het zeker niet! We merken dat de Chinezen behoorlijk worden gediscrimineerd! Er was een rel in Maleisië over de mogelijke discriminatie van een Chinese vrouw door de politie, waar zelfs de Chinese overheid zich mee bemoeide! Het zit dus best hoog hier! In Georgetown kun je als gevolg van al deze verschillende bevolkingsgroepen echt ontzettend lekker eten! We merken al dat Maleisië al een stuk duurder zijn dan de vorige door ons bezochte landen, maar het eten is echt spotgoedkoop! Het bier is alleen niet te betalen: bijna 2 euro voor een 0,3 liter fles!!

Het eiland (Penang) is verder niet zo heel veel aan. Het staat bomvol met grote hotels en resorts, terwijl de stranden hier toch eigenlijk helemaal niets voorstellen! Na onze onderdompeling in de prettige cultuur van Georgetown, vonden we het dus weer tijd om te gaan! We gingen op weg naar de Cameron Highlands. De Cameron Higlands bereiken we via spiksplinternieuwe wegen, waarvoor enorme stukken jungle op een te lompe manier zijn gekapt. Helaas! De Cameron Highlands zijn gelegen op een hoogte tussen de 1.300 en 1.800 meter. Hierdoor is het er veel koeler dan in de lagere delen van Maleisie: maximaal 21 graden Celsius! Het is hier alleen wel knetter vochtig; het regent hier elke dag en soms de hele dag. Door het ‘prettige’ klimaat (typisch Nederlands), groeien de gewassen hier zeer goed! Het hele gebied staat vol kassen met groenten, aardbeien en wat al niet meer! Niet echt bijzonder te noemen voor ons Nederlander, maar wel de theeplantages! Samen met rijstterrassen zijn theeplantages toch wel de door mensen gemaakte landschappen, die mooier zijn dan het origineel. Helaas is Jeroen ziek geworden tijdens ons verblijf in dit gebied, we hebben daardoor niet de jungle er om hen kunnen verkennen! Voor de eerste keer ziek op reis, maar het bleek volgens de dokter gelukkig geen malaria te zijn. Wel werden er vier soorten medicijnen voorgeschreven!

Pulau Pangkor
Omdat het weer niet echt al te best was in de Cameron Highlands, Jeroen moeilijk van de griep af kwam en omdat alles zo afschuwelijk vochtig was, zijn we van de Cameron Highlands op weg gegaan naar Pulau Pangkor; een tropisch eiland in de Straat van Melaka (herkansing na Thailand). Met de bus reizen is toch wel apart in Maleisië: het zijn allemaal privé bedrijfjes en de prijzen zijn op zijn zachts gezegd nogal ondoorzichtig! Met twee Australiërs kwamen we echter zonder problemen op het eiland aan! De zon scheen, de temperatuur was hoog, de zee blauw, de stranden wit en onze hotelkamer (bungalow) relatief duur, maar wel vlak aan zee! Relaxed zwemmen en zonnebaden tussen de volledig geklede Maleisiërs (zelfs de mannen). Het is druk, want het is vakantieseizoen! Erg apart en grappig om de waterpret van de Maleisiërs te bekijken: een vrouw in burka op een waterscooter, 6 hoofddoekjes samen in een roeiboot, aangeklede volwassen mannen spelend in de golven, enz. enz. We houden natuurlijk wel rekening met de waarden en normen van Maleisië, dus we gaan een strand verder om Floor in bikini te kunnen laten liggen! Dit keer tussen de apen en de mooie vogels!

Vanwege de volle maan worden de golven hoger en hoger. Het is echt waanzinnig om als kleine kinderen in de golven te spelen. Mee zwemmen op de top van een hoge golf, waardoor je hard wordt neergekwakt op het strand. Jeroen landde midden met z’n gezicht in het zand, met een flinke schaafwond op het voorhoofd tot gevolg! Je moet wat over hebben voor een beetje pret! Na een aantal dagen strand, vonden we het echter weer tijd om verder te gaan: op naar Kuala Lumpur. Net op tijd, want er kwam zeer slecht weer aan!

Kuala Lumpur
Wat een stad!!!!! Maleisië is al een behoorlijk rijk land in de regio en samen met Singapore het rijkste in Zuidoost Azië. Maleisië heeft zich tot doel gesteld een volledig ontwikkeld land te zijn in 2020. Dat ze daar naar hard op weg zijn, is overal te zien, met als absolute climax in Kuala Lumpur. Een stad met 1,5 miljoen inwoners met ontzettend veel groen! Het gevolg is een zeer prettige stad om in rond te lopen op weg naar de Petronas Twin Towers (de momenteel op een na hoogste wolkenkrabber ter wereld met 452 meter), door straten gevuld met eetstalletjes, langs belachelijk veel shopping malls, of gewoon struinend zonder doel! Je ervaart je helemaal in een futuristische stad, wanneer je de monorail pakt die door het zakencentrum van Kuala Lumpur zoeft! Wat een stad!

Nederlandse VINEXwijken?
Wat een truttigheid! Hahaha, kom naar Kuala Lumpur’s nieuwe steden! Dit zijn stedenbouw, landschapsarchitectuur-, communicatie- en architectuurwahalla’s! Neem eens de nieuwe stad Putrajaya, 10 km van Kuala Lumpur gelegen, de overheid heeft zijn ministeries en andere overheidsgebouwen hier naar toe verplaatst. Het project kostte minstens 8 miljard US dollar. Wellicht wel wat veel geld, maar het is dan ook goed besteed op het eerste gezicht. Een mooi masterplan met lange zichtlijnen, enorme landmarks in de vorm van paleizen, moskeeën en bruggen. Een mix van bouwstijlen: koloniaal, Islamitisch en modern. Dat kan ook gewoon in 1 gebouw, geen probleem. Veel groen, mooi straatmeubilair. Het heeft een grote indruk op ons achter gelaten. Dus voor de geïnteresseerden onder ons: voor inspiratie en warm weer ga je gewoon naar Kuala Lumpur en omgeving. Super! We hebben een aantal foto’s gemaakt. Deze staan binnenkort op de site. Ze zijn wellicht niet van heel goede kwaliteit door het felle licht hier, maar je mag ze gebruiken als referentiebeeld hoor!

Maleisië en de Maleisiërs
Maleisië is een mooi en interessant land om door heen te reizen! Veel natuurlijk groen hebben ze echter niet meer, omdat ze grote delen in gebruik hebben als onafzienbaar grote palmolie en rubberplantages en natuurlijk omdat veel land nodig is om de gang naar de vooruitgang te volbrengen! Reizend door Maleisië waan je je vaak in West-Europa. Dit door de vele nieuwbouwwijken, de flitsende snelwegen (zelfs met vangrail hulptelefoons). Alleen de palmbomen helpen je herinneren aan het feit dat we in de tropen zitten! De Maleisiërs hebben al een riant besteedbaar inkomen, maar dat zal alleen maar omhoog gaan! Huizen kosten hier helemaal niets: voor 20.000 euro koop je hier een riant vrijstaand huis! Eten is spotgoedkoop, maar de alcohol is weer niet te betalen! In Maleisië zijn we dus nog niet dronken geweest! Maleisiërs zijn vriendelijke en echte mensen! Het lukt Jeroen niet om te sjansen met vrouwen met hoofddoekjes, maar dit wordt gecompenseerd door Floor, die behoorlijk in trek is! Het is altijd lachen met de Indiërs en de Chinezen roggelen als vanouds! Omdat het een Islamitisch land is, heeft het ook haar problemen! De conservatieve Islamitische partij heeft onlangs nipt verloren in de verkiezingen! Er valt hier veel te leren!

En verder
Het is bekend dat we op weg zijn naar Australië! We hebben het besluit genomen om Indonesië op dit moment over te slaan en op 13 januari te vliegen naar Melbourne! Het is momenteel niet het goede seizoen om naar Indonesië te gaan (veel regen), Karel komt 15 februari naar Melbourne en we hebben nu nog genoeg geld over om de eerste tijd in het dure Australië te overleven en zelfs een auto te kopen! We hebben het plan om per direct (als dat mogelijk is) te gaan werken in de omgeving van Melbourne. Dit voordat Karel er is! Hierdoor kunnen we onze bankrekening weer vullen om ons vervolg van de reis te bekostigen! We willen zeker nog wel naar Indonesië, maar dat zullen we waarschijnlijk doen vanuit Australië! We mogen toch een jaar blijven en van Australië zit je zo in Indonesië!

Jullie horen het: het gaat allemaal best nog voorspoedig! Australië zal wel even wennen zijn: duur en westers, maar ook interessant door de leegte die we kunnen ervaren met onze eigen auto, die we zeker gaan kopen! Het is raar om rond kerst hier in Maleise te zitten. Raar, omdat kerst nogal wordt benadrukt hier: overal staan kerstbomen in de winkels en staan kerstmannen. Zelfs sneeuwpoppen in een land waar nooit sneeuw valt! We willen jullie in ieder geval allemaal fijne paasdagen wensen, een fijne kerst en een gezond oud en nieuw! We hopen dat we worden gemist!!