Kazachstan | Burgers en bier

An orange sun lights the evening sky above Almaty

Kazachstan | Burgers en bier

ReizenReizen

Fietsers moeten goed eten. Ik ben geen uitzondering. In Almaty ben ik in luilekkerland aangekomen. Langs de groene brede straten vind ik een ontelbaar aantal restaurants en cafés. Vaak met een schaduwrijk terras. De afgelopen maanden was ik al blij met iets anders dan pasta met tonijn of kebab. In Almaty kan ik Mexicaans, Vietnamees, Italiaans of Kazachs eten. De keuze is hier reuze. Maar eigenlijk hoef ik niet te kiezen. Mijn oog is gevallen op de vele hamburgerrestaurants. Ik eet wit, bruin of zwart brood met een enkele burger, dubbele burger, een spicy burger of een burger met champignonsaus. De hamburgers eet ik met zwarte latex handschoenen, want zo heurt het hier. Als toetje drink ik milkshakes uit bekers met een grote M of drink ik cappuccino met een dun laagje kaneel en een cheesecake er bij. Ook eet ik schepijs, softijs en ijs op stokjes. Het leven van een fietser is bijzonder aangenaam in Almaty.

Na een aantal maanden door Centraal-Azië te hebben gefietst, komt Almaty als een aangename verrassing. Het is de vroegere hoofdstad van Kazachstan, maar nog steeds het economische en culturele centrum van het land. Er wonen tegen de twee miljoen mensen en allemaal lijken ze in grote SUV’s te rijden. Het naar de juiste persoon toeschuiven van een envelop met wat biljetten, schijnt voldoende te zijn om hier je rijbewijs te halen. Opvallend genoeg hebben zebrapaden hier weer een functie. En niet alleen als decoratie. Iedereen stopt voor zebrapaden. Ik kan er veilig gebruik van maken en loop niet het risico overhoop te worden gereden door een SUV met een geblondeerde Kazach achter het stuur. De straten zijn breed en voorzien van schaduwrijke bomen. Sommige met een of twee groene stroken speciaal voor fietsers.

In het centrum van Almaty is duidelijk zichtbaar dat Kazachstan het meest welvarende land is in Centraal-Azië. Hier geen half ingestorte gebouwen, loze stoffige vlaktes, niet afgemaakte gebouwen en autowrakken op straat. Hier geen gaten of kuilen in het wegdek, maar glanzend zwart asfalt met een mooi trottoir er naast. Hier staan en rijden glimmende dure auto’s. In de winkels is alles te krijgen. Restaurants en cafés zijn er in alle maten en soorten: voor de nouveaux riche en voor mensen zoals ik. Ik zie mooie, jonge mensen flaneren in hippe kleding en ik waan me af en toe in een Europese stad. Het is een gevarieerde mix van mensen: ik zie Slavische, Mongoolse, Chinese en Turkse gezichten. Ik zie korte rokjes naast volledig bedekt. Ik zie mannen op kleedjes knielen richting Mekka en jongens en meisjes skaten op een dikke beat.

’s Avonds neemt de levendigheid toe en lijkt heel Almaty naar buiten te gaan. Favoriete plekken zijn de parken met het reuzenrad, waarvan ik er wel vier heb geteld. De terrassen in de stad lopen vol en voetgangers nemen een deel van de straten over. Er wordt muziek gemaakt, ijs gegeten, op bankjes gezeten en gehangen en er wordt gekeken en bekeken. Op de terrassen wordt wijn gedronken uit grote glazen, maar ik besteed mijn aandacht liever aan het Kazachse weissen bier. Het is een stad waar ik in het donker over straat kan lopen zonder bang te zijn in een gat te verdwijnen, zodat ik er zonder risico nog eentje kan drinken voordat ik naar mijn hotel terugkeer. Almaty is een perfecte plek om een fietsreis door Centraal-Azië te eindigen, maar niet voor mij. Ik fiets nog een stukje door.

Geef een reactie

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
ReizenReizen

Nieuwste verhalen

landschap met bloemen Italie
Italie

Italië | Donna Primi

Nu we weer zijn voorzien van een werkende elektrische fiets kunnen we weer doen wat we willen. We verruilen het vlakke Puglia voor de heuvels en bergen van

Lees verder »
Monopoli Puglia sunset
Italie

Italië | Tegenwind in Puglia

Voor de zoveelste keer zeulen we onze fietsen de trappen op van het station, om vanaf perron 1, 2 of 3 de trein naar Bari, Brindisi, Monopoli of

Lees verder »
verval italie
Italie

Italië | Tussen afval en verval

Vanuit Reggio di Calabria fietsen we over kleine wegen in zuidelijke richting. Aan de overzijde van het water van de Straat van Messina zien we de besneeuwde top

Lees verder »

Geef een reactie

Dit vind je misschien ook leuk

Kazachstan

Kazachstan | Feestverlichting

In Astana hebben ze de feestverlichting aangezet. Er is dan ook heel wat te vieren. Sinds april heb ik bijna 10.000 kilometer fietsend afgelegd om hier te komen.

Lees verder »
Kazachstan

Kazachstan | Zadelpijn

Waar ben ik eigenlijk mee bezig? Waarom ben ik hier aan het fietsen? Vind ik dit nog wel leuk? Deze vragen schieten door mijn hoofd als ik mij

Lees verder »
Kazachstan

Kazachstan | Kilometers vreten

Met een wazig gevoel in mijn hoofd word ik langzaam wakker. Ik doe een aantal pogingen om mijn ogen te openen en langzaam maar zeker krijgt mijn wereld

Lees verder »
error: Inhoud is beschermd
%d bloggers liken dit: