Nederland | Over onverharde paden in het Brabantse land

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Zonsondergang nederland

Nederland | Over onverharde paden in het Brabantse land

ReizenReizen

Ver verwijderd van drukke fiets- en wandelpaden zitten we aan de bosrand te genieten van de laatste stralen van de ondergaande zon. Het perfecte moment op de perfecte plek om reeën en misschien wel een paar zwijnen te zien. Maar misschien hebben zij ons al lang in de gaten door de geur van DEET die wij verspreiden. Gek worden we namelijk van het gezoem en geprik van irritante insecten die we hiermee op afstand hopen te houden. We zitten helemaal onder de jeukende kleine en grote bulten en wensen een wereld zonder muggen en stekende vliegen. Wat we alleen niet zo goed begrijpen zijn de irriterende plekken onder meerdere lagen kleding.

varens en ondergaande zon
Genieten van het Brabantse land | Sony A7III

Fietsen door Brabant

Tijdens het lange Pinksterweekend verkennen we dit keer de provincie Noord-Brabant. Verschillende Landelijke Fietsroutes (LF-routes) doorkruisen de op één na grootste provincie van Nederland. Over de LF13 kun je vanaf Vlissingen, dwars door Noord-Brabant, naar Venlo fietsen. Of je fietst over de LF7 van Alkmaar, via ’s-Hertogenbosch en Eindhoven, naar België. De LF-routes zijn bewegwijzerde langeafstandsroutes en zeer geschikt voor fietsvakanties. Het probleem is alleen dat ik ze al bijna allemaal heb gehad en dat ik graag over voor mij nieuwe paden en wegen fiets.  

Noord-Brabant is de provincie met de meeste kilometers vrijliggend fietspad van Nederland

In de provincie Noord-Brabant ben ik daarom op de goede plek. Het is de provincie met de meeste kilometers vrijliggend fietspad van Nederland. Wel 5.000 kilometer liggen er kriskras door deze schitterende gevarieerde provincie vol bossen, heide, kleinschalige agrarische gebieden en charmante dorpen en steden.   

fietsen noord brabant
Ik fiets graag over voor mij nieuwe paden en wegen | Sony A7III  

Natuur in Brabant

Met de tent achterop fietsen we van Breda naar de Loonse en Drunense Duinen vol bos, heide en vooral veel zand. Het is één van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa en is een prachtig gebied om langs te fietsen. Maar nog veel mooier vinden wij de Oisterwijkse Bossen en Vennen en de naastgelegen Kampinase Heide. Dit uitgestrekte landschap doet ons denken aan een Afrikaanse savanne en we fantaseren over alle wilde dieren die hier zouden kunnen leven. Het zou toch fantastisch zijn als je op de Strabrechtse heide plotseling voor een giraffe of zebra zou staan?

leenderheide en kemervennen
Alleen de giraffe en zebra ontbreken | Sony A6000

Op 1e Pinksterdag wordt het steeds drukker met fietsers en wandelaars op de paden door de Leenderheide en Kempervennen. In sommige van de vennen wordt gezwommen en over de meanderende Dommel wordt gekanood. Het is een perfecte dag om vanaf een terras te genieten van het Boergondische leven. Maar nu even niet. Nu moeten we het doen met de broodjes die we zelf smeren.

rododendrons noord brabant
Fietsen tussen de rododendrons | Sony A7III

Langs de Belgische grens

De grens tussen Brabant en België bestaat voor een groot deel uit bos met slingerende onverharde fiets- en bospaden. Waar de bekende Brabantse natuurgebieden soms behoorlijk druk kunnen worden, blijft het in het grensgebied heerlijk rustig. Vooral nu de grens tussen Nederland en België nog steeds gesloten is. Zelfs de smalste wegen zijn gebarricadeerd met hekken en betonblokken. Ze hebben nog net niet het dodendraad teruggehangen dat hier nog geen honderd jaar geleden de Belgen en de Nederlanders van elkaar moest scheiden.

ondergaande zon brabant
Genieten van de laatste stralen van de ondergaande zon | Sony A7III

We fietsen over prachtige smalle paden door uitgestrekte en verlaten eikenbossen. De enige geluiden die we hier horen zijn de vele vogels die bijna 24 uur per dag door blijven zingen. Voor de laatste nacht zoeken en vinden we weer een verscholen plek waar niemand komt. Er zijn geen muggen, maar toch hebben we jeuk. Pas de volgende dag begint er een kwartje te vallen en leggen we een link tussen eiken, rupsen en rode bulten. Maar dan is het al te laat.  

Basiskaart LF-routes

De meest complete fietsvakantieatlas van Nederland

One thought on “Nederland | Over onverharde paden in het Brabantse land

Geef een reactie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
ReizenReizen

Nieuwste verhalen

rennsteig fietsen
Duitsland

Duitsland | Bergen, bomen en buien

Tevreden zitten Bas en ik in het zonnetje op het terras van een gasthof te genieten van onze tweede weißen. Nu de zon schijnt piekeren we er niet

Lees verder »
VeloRoute SaarLorLux
Duitsland

Luxemburg | Veloroute SaarLorLux

We hebben onze tent opgezet in het hoge gras langs de Saar. De bodem is zacht en buiten is het stil. Na een lange dag fietsen vallen we

Lees verder »
fietsen mullerthal
Luxemburg

Luxemburg | Mullerthal trail

Ik heb altijd gedacht dat Luxemburg het meest saaie land ter wereld was. Een land vol bankiers, juristen en Europese ambtenaren die hun dagen vullen met saaie dingen.

Lees verder »

One thought on “Nederland | Over onverharde paden in het Brabantse land

Geef een reactie

Dit vind je misschien ook leuk

error: Inhoud is beschermd
%d bloggers liken dit: