Saoedi-Arabië | Beeldverhaal

wandelen door woestijnlandschap Saoedi-arabië

Saoedi-Arabië | Beeldverhaal

ReizenReizen

In een land waar nog geen reisgidsen over zijn geschreven en waar maar een handvol beperkte online bronnen zijn te raadplegen, is Google Maps onze voornaamst bron van informatie. Zo vinden we schitterend gebieden die bijna pijn doet aan onze ogen zo mooi.

Al Balad

Lange tijd was Jeddah de enige stad in Saoedi-Arabië waar niet-Arabieren mochten wonen. Het is een stad waar men minder vreemd opkijkt van een paar blonde bezoekers. Een prima plek om te starten met onze ontdekkingsreis door het onbekende. Door de smalle straatjes van Al Balad (de oude stad van Jeddah) kunnen we heerlijk dwalen: Langs half ingestorte en scheef gezakte huizen, sommigen gebouwd van koraal, maar allemaal met decoratieve houten panelen om de hitte buiten te sluiten.

Al Balad. De oude stad van Jeddah
Jeddah, Saudi Arabia – 13 februari 2020 | Sony A7III

Zonsondergang in de woestijn van Saoedi-Arabië

Ik ben hier in een schitterende woestijnomgeving in Saudi-Arabië. Rondom bergen met kartelende randen. Een prachtige plek om met zonsondergang te fotograferen. Wat ik zocht was een boom waarachter ik de ondergaande zon kon vangen

zonsondergang boom woestijn saudi arabie
Tabuk, Saudi Arabia – februari 2020 | Sony A7III

Red planet

De omgeving van Al Ula is schitterend. Overal waar je kijkt zijn door wind en zand vormgegeven rotsformaties. Met Google Earth zochten we een plek weg van de mensen om rustig en beschut te kamperen. De wind was zo sterk dat ik wel in de luwte van deze rotsen moest zitten om niet te worden gezandstraald. Uren ben ik in de weer geweest om dit fascinerende landschap vast te leggen. Deze zonsondergang was de kers op de taart van deze plek die in geen enkele reisgids staat beschreven.

zonsondergang al ula saudi arabie
Al Ala, Saudi Arabia – februari 2020 | Sony A7III

Lemen ruïnes

De omgeving van Al-Ula staat zo vol met prehistorische vindplaatsen en monumenten, dat de lemen overblijfselen van een oud deel van de stad er maar verloren bij liggen. Het toerisme staat nog in de babyschoenen, waarmee ook het besef dat de toeristen komen voor schitterende natuur en cultureel en historisch erfgoed.

Nou vind ik het ‘smelten’ van lemen dorpen en steden iets fascinerend hebben, dus van mij hoeft het echt niet te worden gerestaureerd. Maar als een plek als dit langzaam verdwijnt onder afval, vind ik het wel een beetje jammer.

al ula lemen ruine Madain Saleh
Al Ula, Saudi Arabia – 17 februari 2020 | Sony A7III

Patronen in het zand

Een groot deel van Saoedi-Arabië is bedekt met zand. Vind je in het westen nog de nodige bergen, het midden van het land bestaat uit uitgestrekte woestijnen met prachtige duinen. De wind heeft vrij spel in dit open land. Het duurt dan ook niet lang voor we worden geteisterd door zandstormen die de hemel in een vreemde geelbruine gloed zetten en het zicht reduceren tot enkele honderden wazige meters. Vlak voor ons heeft een zeldzame regenbui het droge land bevochtigd. De combinatie van wind en water zorgt voor vluchtige driedimensionale patronen in het zand die ik probeer te fotograferen voordat ze weer zijn verdwenen.

Hail, Saudi Arabië – 25 februari 2020 | Sony A7III

Wadi al Disah

Normaal gesproken hou ik niet van lichtvervuiling, maar hier zorgt het schijnsel van een verderop gelegen dorp voor een mysterieuze sfeer.

Ik heb mijn tent opgezet op een verlaten plateau, omringt door rode puntige bergen. Er staan hier prachtige bomen die een mooie voorgrond vormen voor mijn foto van de nachtelijke sterrenhemel. Door de lange sluitertijd valt pas op hoeveel licht een paar lampen genereren.

Wadi al Disah, Saudi Arabia – februari 2020 | Sony A7III

Het perfecte plaatje

In een land waar nog geen reisgidsen over zijn geschreven en waar maar een handvol beperkte online bronnen zijn te raadplegen, is Google Maps onze voornaamst bron van informatie. Zo vinden we schitterend gebieden die bijna pijn doet aan onze ogen zo mooi. Roodbruine bergen die door wind en zand in de meest bizarre vormen zijn geboetseerd. Diepe canyons vol dadelpalmen, kamelen en geiten met imponerende rode rotswanden aan alle kanten. In Saudi-Arabië kun je nog een echte ontdekkingsreiziger zijn.

oasis saudi arabie
Dipaa, Saudi Arabia – februari 2020 | Sony A7III

The Edge of the World

Mocht je naar Saudi-Arabië gaan dan mag een bezoek aan ‘The Edge of the World’ op ruim 100 kilometer buiten de hoofdstad Riyad niet ontbreken. Je hebt hier wel een Four-Wheel-Drive voor nodig omdat de weg er naar toe een avontuur op zich is.

In de weekenden is het een drukte van belang op deze indrukwekkende plek, waar het hoge plateau abrupt overgaat in de lager gelegen woestijn. Tientallen four-wheel-drives staan soms tot op de klif geparkeerd. Het is dan dringen geblazen op deze rotspunt waar iedereen natuurlijk tegelijk wil poseren. Het zal ook wel eens voorkomen dat er iemand over de rand verdwijnt.

Gelukkig blijft er niemand overnachten, zodat we deze plek ’s ochtends vroeg helemaal voor ons zelf hebben. Ik hoefde nu ook niet bang te zijn dat mijn vriendin over de rand zou worden geduwd voor deze foto.

the edge of the world
Darma, Saudi Arabia – februari 2020 | Sony A7III

Skyline Riyad

Riyad is zich in hoog tempo aan het moderniseren. Duidelijk geïnspireerd door Dubai worden er links en rechts wolkenkrabbers neergezet waar architecten zich op hebben uitgeleefd. Het nieuwe ‘financial center’ wordt een architectonisch juweel.

De meest in het oog springende wolkenkrabber is de 302 meter hoge Kingdom Centre, de op één na hoogste wolkenkrabber van Saoedi-Arabië. De kenmerkende luchtbrug is toegankelijk voor het publiek en biedt een panoramisch uitzicht heeft over Riyad. Er is maar één probleem en dat is dat je dan de skyline van Riyad ziet zonder het meest kenmerkende gebouw.

Daarom gaan wij naar het 267 meter hoge Al Faisaliyah Center, met een uitkijkplatform vlak onder de top. Maar omdat ze in Saudi-Arabië erg bang zijn voor terroristische aanslagen, is het verboden om een met een goede camera naar boven te gaan. Het plan om een schitterende foto van de skyline te maken tijdens de zonsondergang mislukte daardoor. Ik moest tevreden zijn met deze foto van mijn telefoon.

Riyadh, Saudi Arabia – 27 februari 2020 | Samsung Galaxy A70

Saudi, Inc.

The Arabian Kingdom’s Pursuit of Profit and Power

2 thoughts on “Saoedi-Arabië | Beeldverhaal

Geef een reactie

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
ReizenReizen

Nieuwste verhalen

La Grave, France
Frankrijk

Frankrijk | Tussen marmotten en berggeiten

’s Ochtends worden we al vroeg gewekt door de eerste zonnestralen. Ik open de tent en kijk uit over een majestueus landschap van rauwe pieken. Op een nabijgelegen

Lees verder »
Zonsondergang Tirol
Duitsland

De Alpen | Van pizza naar schnitzel

We laten ons even goed verwennen in het welness hotel diep in de Italiaanse Alpen, dicht bij de grens met Oostenrijk en Zwitserland. Sinds we bijna twee maanden

Lees verder »
Industrieel landschap Nederland
Duitsland

Industriële landschappen

Niet alleen natuurlijke landschappen zijn mooi of interessant om naar te kijken. Ik heb zelf een fascinatie voor industriële landschappen: rokende schoorstenen, buizen, leidingen, afgravingen, havengebieden. De Rotterdamse

Lees verder »

2 thoughts on “Saoedi-Arabië | Beeldverhaal

Geef een reactie

Dit vind je misschien ook leuk

Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië | Een ongelovige in Mekka

Met klamme handjes rijden we over de ringweg van Mekka. Rechts zien we de enorme klokkentoren van Al-Haram, de meest heilige plek van de islamitische wereld. Hier bevindt

Lees verder »
Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië | Een beetje verliefd

De Arabische rap dreunt op vol volume uit de blikkerige luidsprekers, die uit de open ramen galmen van de gare Toyota Landcruiser, waarmee we door een kloof vol

Lees verder »
Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië | Total Shutdown

Ruw worden we gewekt door het licht van een felle schijnwerper die in onze tent schijnt. Autoportieren gaan open en klappen weer dicht. Harde stemmen klinken in het

Lees verder »
error: Inhoud is beschermd
%d bloggers liken dit: